Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Αγανακτισμένοι χωρίς όραμα

Ο λόγος που το Δυνατό Μυρμήγκι ξεκίνησε να μοιράζεται ήταν μια μορφή αγανάκτησης. Η πικρία για την αποτυχία μας να δημιουργήσουμε μια πετυχημένη κοινωνία και ο εύκολος τρόπος του να έχουμε άποψη για όλα. Αυτό που κατάλαβα νωρίς είναι ότι ο Έλληνας είναι ανίκανος να κάνει δημιουργικό διάλογο και είναι οπαδός της κοσμοθεωρίας του με φανατικό τρόπο. Φυσικά έχοντας περάσει από την δημόσια ελληνική εκπαίδευση δεν είναι δύσκολο να κατανοήσω τους λόγους που συμβαίνει αυτό σήμερα.
Δυστυχώς όσο έξυπνοι και να είναι οι νέοι, η κριτική τους ικανότητα νοσεί και αυτό οφείλεται νομίζω εκτός από την κενότητα της γνώσης τους και στο ότι μεγάλωσαν στο ψέμα. Η εθνική περηφάνια βασίστηκε εξ ολοκλήρου σε μύθους του παρελθόντος και καμία πρόσφατη συλλογική επιτυχία δεν δικαιολογεί αυτή την υπεροψία που δηλητηρίασε το ελληνικό στοιχείο. Το ελληνικό ιδεώδες βρήκε ευκαιρία να αναζωπυρωθεί από κατακτήσεις δίχως κανένα νόημα και ουσία όπως η κατάκτηση του euro το 2004, γεγονός που δίνει μεγαλύτερη θλίψη σε αυτό το σκηνικό κατάρρευσης και έλλειψης πνευματικότητας.

Αυτές οι σκέψεις μου έρχονται διαβάζοντας εκατοντάδες σχόλια στις κινήσεις "Αγανακτισμένοι", που προορίζονται για σήμερα. Βλέπω νέους που εκφράζουν απόψεις συμπαθητικές και όμορφες όμως την ίδια στιγμή δείχνουν ότι ζουν σε έναν κόσμο έξω από τον πραγματικό, ανήμποροι να προσεγγίσουν στο ελάχιστο τις ρίζες της υπάρχουσας κατάστασης. Είναι δύσκολο άλλωστε όταν έχεις μεγαλώσει μέσα στο ψέμα να ενώσεις τα κομμάτια της σκληρής αλήθειας που δεν είναι εύκολη και καθαρή για να την κολυμπήσεις. Η κοινωνία του facebook που μέχρι χθες περιορίζονταν στην εκδήλωση like, νομίζει ότι είναι έτοιμη να εκφράσει ένα μεγάλο unlike σήμερα για όσα της συμβαίνουν. Όταν όμως δεν ξέρεις να διεκδικείς τα δικαιώματά σου, γιατί ποτέ δεν έμαθες είναι αρκετά δύσκολο να εκφράσεις και την αγανάκτησή σου πετυχημένα και με ουσία. Δεν προδικάζω τα αποτελέσματα μιας τέτοιας κίνησης, παρατηρώ όμως ότι οι αντιδράσεις είναι σπασμωδικές, χωρίς να ξέρουν οι περισσότεροι τι ζητάνε έχουν απλά ανάγκη της έκφρασης μιας αγανάκτησης που ίσως σε τελική ανάλυση είναι και αγανάκτηση προς τον ίδιο τους τον εαυτό. Αμφιβάλλω για τη διάρκεια που μπορεί να έχει μια τέτοια συγκέντρωση και για τις προτάσεις που θα ακουστούν. Οι αγανακτισμένοι θα πρέπει να είναι φορείς ιδεών και άμεσων προτάσεων ή διεκδικήσεων. Η έκφραση απλής αγανάκτησης δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμη ανούσια σπατάλη πολύτιμου χρόνου και ενέργειας που δεν αποσκοπεί πουθενά και δεν μπορεί να αλλάξει δραστικά το σήμερα. Θα είμαι και εγώ εκεί.



http://dinatomirmigi.blogspot.com/

13 σχόλια:

  1. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΛΥΣΗ.
    ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ
    ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΗΣ ΩΣ ΧΩΡΑ!
    ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΑΛΗΘΕΥΕΙ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΜΩΝ
    ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ,ΣΑΝ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΠΑΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ
    ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΔΙΔΕΙΚΕΥΣΗΣ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΕΤΣΙ,ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΟΛΟΥΣ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΤΙΚΟΙ ΣΕ ΟΤΙ
    ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΩΤΕΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ορθός ο λόγος σου στο ουτοπικό ελληνικό όνειρο της καριέρας ,όπως είπαν και οι τεως σύντροφοι "για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ" και δουλειά δεν φαίνεται στο ορίζοντα.
    Φίλε μου οι απόψεις σου έρχονται από το πολύ μακρινό μέλλον της σκληρής πραγματικότητας ,που δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί ο χαβαλές του νεοέλληνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aν και εχεις δικιο αγαπητε φιλε μερμυγκα οφειλεις να παραδεχτεις οτι και αυτη η ενεργεια εχει την δυναμη της.Καταρχην οι ελληνικος λαος(πολιτες, κοινωνια, οπως θες πεστο) δηλωνουν ξεκαθαρα οτι ειναι κατα του μνημονιου και νεων προσθετων μετρων καθως επισης την αμφισβητηση του στην νοοτροπια που πλασαρουν οι πολιτικοι, οτι το μνημονιο ειναι μονοδρομος.αποδειξη της δυναμης αυτης της διαμαρτυριας ειναι οτι αρχισε ο πολεμος απο την κυβερνηση και τα μμε.ποιο ειναι το καλητερο τους οπλο? Ο φοβος. Βγηκε σημερα η ξεχασμενη εδω και καιρο Μ.Δαμανακη και ανακοινωσε ή μνημονιο ή δραχμη.(Σημειωση η κ.Δαμανακη δεν ανεφερε ποτε στις δηλωσεις της οτι το συγκεκριμενο θεμα δεν τεθηκε ποτε προς συζητηση μεταξη των ευρωπαιων εταιρων.Και μια ειδηση τετοιου μεγεθους θα περιμενε κανεις να ακουστει απον Γιωργη ή τουλαχιστον τον Παπακοσταντινου.)Την τσακωσαν λοιπον τα τσακαλια των μμε και αρχσιαν να σπερνουν τον πανικο κανοντας το 1ο θεμα στα δελτια ειδησεων τρομαζωντας τον κοσμο παιρνωντας του την ιδεα πως η διαμαρτυρια θα οδηγησει σε αρνητικα μονο αποτελεσματα.
    Προσοχη ο διαολος εχει πολλα ποδαρια.

    Ronnie.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τόσον καιρό κράζαμε γιατί ο λαός δεν αντιδρά.
    Τώρα που ο λαός δείχνει σημαδια ζωής, εμείς γιατί να είμαστε αρνητικοί;
    Δεν έγινε επανάσταση χτες, ούτε σήμερα πιθανότατα θα γίνει.
    Αλλά συντελείται η ενεργοποίηση του μέχρι προχθες μουδιασμένου λαού.
    Και μάλιστα το θετικότερο είναι ότι αντιδρά χωρίς την ποδηγεσία των εγρατοπατέρων και των εθνοπατέρων.
    Μόνοι μας και όλοι τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να έχεις όραμα πρέπει να είσαι σε εγρήγορση και όχι σε ύπνο γιατί τότε έχεις όνειρα, τουλάχιστον αυτό που έγινε χθες , ας το πούμε έτσι, ήταν ένα ξύπνημα από το βαθύ όνειρο χρόνων τώρα. Τουλάχιστον με αυτό που έγινε στις 25/5/11 και ευελπιστώ να συνεχίσει να γίνεται και με μεγαλύτερη συμμετοχή, έχουμε τρία οφέλη: 1. Να ενωθούμε!!! Κάτι αρκετά δύσκολο για τη φυλή μας και ως γνωστόν Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ.2. Η ένωση αυτή έγινε δίχως χρώματα (των κομμάτων) έτσι έχει όλο το ΦΩΣ και ΦΩΣ σημαίνει επίσης δύναμη και 3. Αν τυχόν πάμε σε δημοψήφισμα η απάντηση ήδη έχει δοθεί οπότε δυσκολότερα θα μεθοδευθεί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η πολιτικοποίηση των νέων γίνεται με την ενεργό συμμετοχή. Έχω εμπιστοσύνη στην νεολαία, θα βρει τον σωστό δρόμο. Το μέλλον που της ετοιμάσαμε δεν είναι και το καλύτερο. Ας τους αφήσουμε να χαράξουν την δική τους πορεία γιατί το μέλλον τους ανήκει. Θα αναρτήσω το κείμενο, όποιος θέλει ας διαβάσει στον παρακάτω σύνδεσμο.

    http://ideopigi.blogspot.com/2011/05/blog-post_7134.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω ότι πρέπει να διαγράψεις το κείμενο αυτό γιατί σε διέψευσαν τα μέχρι τώρα γεγονότα.
    Και οι νέοι μας έχουν άποψη και φωνή και να κουβντιάσουν μπορούν αλλά και να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θωμά γεια κάπως καθυστερημένα. Με χαρά μου να διαψευστώ, αυτή είναι και η βαθύτερη μου ελπίδα να διαψευστώ σε όλα όσα με προβληματίζουν. Νομίζω όμως ότι τα μέχρι τώρα γεγονότα είναι η αφορμή μεγαλύτερου προβληματισμού και πραγματικά τίποτα δεν έχει αλλάξει προς κάτι πιο ελπιδοφόρο. Αυτοί που έχουν τον πλούτο και τη δύναμη δεν αγγίζονται από εκδηλώσεις δυσαρέσκειας που δεν αλλάζουν το σκηνικό αλλά ο΄θτε και δραστικά την καθημερινότητα. Ο δρόμος είναι μακρύς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σκηνικό σε κομβικού χαρακτήρα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: Αν και υπάρχουν 3 γκισέ παρόν είναι μόνο ένας υπάλληλος που εξυπηρετεί τη συνήθη τεράστια Ελληνική βρωμο-ουρά. Που είναι οι άλλοι 2 υπάλληλοι οέοοοο? Μην πήραν άδεια, μην ασθένησαν; Όχι φυσικά! Οι άλλοι 2 υπάλληλοι είναι στα ενδότερα, όπου έναντι εξτρά αντιτίμου εξυπηρετούν εν τάχει τους υποψιασμένους "πελάτες". Καθημερινά η "βάρδια" αλλάζει και ο υπάλληλος που ήταν στο γκισέ πάει στα ενδότερα όπου γίνεται η "αρπαχτή" ενώ ένας εκ των ενδοτέρων πάει στο γκισέ. Ο διευθυντής της συγκεκριμένης υπηρεσίας (κι αυτός στο κόλπο) έβγαινε και επίπληττε κάθε λίγο και λιγάκι για το "θεαθήναι" τον υπάλληλο στο γκισέ! Οι 4 συγκεκριμένοι υπάλληλοι έβγαζαν το μήνα 5-10 φορές παραπάνω χρήματα από τον πάγιο μισθό τους!

    Οι 4 συγκεκριμένοι άνθρωποι (που δεν αποτελούν την εξαίρεση αλλά μάλλον τον κανόνα στις Ελληνικές "κομβικού" χαρακτήρα δημόσιες υπηρεσίες) μπορεί να ήταν ανάμεσα στους αγανακτισμένους που μούτζωναν τη βουλή...Αναφέρω αυτό το παράδειγμα σε υπεράσπιση του άρθρου σου...

    Υ.Γ. Όπου δημοσιεύω τη συγκεριμένη ιστορία μετά αντιμετωπίζω σειρά αρνητικών απέναντι μου δημοσιεύσεων (προφανώς θίγει πολλή κόσμο η συγκεκριμένη ιστορία, που θα προτιμούσε να μην κοινοποιούνται τέτοια περιστατικά ώστε να μη στερέψει ο πακτωλός χρημάτων που μπαίνει στην τσέπη τους...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυστυχώς ο Μέρμηγκας επιβεβαιώθηκε εκ των πραγμάτων.Όταν έρχεται ο ακατανόμαστος για εγκαίνια και φανφάρες στην έκθεση και διαμαρτύρονται 20-30 άντε 40 χιλιάδες κόσμος μόνο, μετά από όσα έχουν γίνει και γίνονται, αυτό τα λέει όλα.Ο καναπές να είναι καλά και η επανάσταση θα έρθει στα όνειρα...Αν κατέβαιναν 500.000 κόσμος ποιος θα τους σταματούσε? ο μεταλλικός φράχτης ή οι πραιτοριανοί φύλακες της εξουσίας? Θα αναλογούσαν 100 άνθρωποι σε ένα μπάτσο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πόσο μπροστά μπορεί να ήταν ο άνθρωπος; Εάν το είχα διαβάσει τότε μπορεί να έλεγα, αποκλείεται, θα έχει αποτέλεσμα το όλο κίνημα. Τελικά ήταν απλά μία εκτόνωση. Η κατάσταση έχει γίνει πολλαπλάσια τραγική από τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. οσο ζω ελπιζω και οσο μεγαλωνω μαθαινω πιο πολλα.η απλη εκτονωση εγινε κατηγορω και διεκδικηση.ευχαριστω τους ελληνες που εδειξαν οτι πιστευουν τα ιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή